с. Нові Петрівці,
вул. Вишгродська, 155
подивитись на карті

Пн-Нд: 10:00 - 22:00 +38 068 717 08 00
UA RU
Головна Все про їжу Ягідні вина Фінляндії: історія та технологія виробництва

Ягідні вина Фінляндії: історія та технологія виробництва

Всім відомі вина Франції, Іспанії та Італії, ми можемо з легкістю назвати ще кілька країн-виробників кращих вин. Однак, навряд чи ми в цей список включимо Фінляндію. А дарма! Мало хто знає, що фіни роблять дуже смачні і незвичайні сорти вин. Звичайно, робляться вони не з винограду, а з ягід.

Історія вина Фінляндії

Плодово-ягідні вина в Фінляндії почали робити ще кілька століть тому, в Російській імперії вони були відомі й улюблені імператорами і аристократами. У наш час продукція випускається з більш ніж 40 ліцензованих заводів. Кожен з них в своєму регіоні виготовляє вино з ягід, що ростуть у цій місцевості. Суниця, ожина, мамура, смородина, лохина, шикша і чорниця, а ще безліч різних плодів місцевих рослин використовується в цьому виробництві. Так, наприклад, яблучний сидр виготовляють на півдні країни, ближче до російського кордону. На півночі, далеко за полярним колом, налагоджений випуск вин з ревеню та лохини. За своїми смаковими якостями це вино, як найкраще підходить під страви з оленини. До риби, якої в місцевих річках, озерах і морях водиться величезна кількість, в ресторанах радять замовити біле вино зі смородини і агрусу. Біля Валаамського монастиря відкрито завод, де монахи роблять десертні, солодкі та ігристі вина, а також різні лікери для різних заходів і банкетів.

Технологія виготовлення вина

Фіни розробили технологію виробництва ігристих вин, що нагадують за смаком виноградні, тільки з легкими нотами смородини, малини та суниці. Поблизу міста Куопіо розташувалася невелика, але затишна винна ферма. У літній період запрошує всіх бажаючих на екскурсії. Можна простежити за процесом приготування вин, дізнатися багато цікавої інформації, побачити, як зберігаються пляшки у винній кімнаті і продегустувати тільки, що приготоване вино. На відміну від виноградних вин, витримка в плодово-ягідних аналогах тільки псує продукт. Тому чим раніше від моменту виробництва ви спробуєте напій, тим смачніший він буде. Але це не означає, що в закритих пляшках в магазинах продається вже несмачне вино, просто у нього маленький термін придатності.

Ферм відкритих для відвідування по всій країні багато, тільки вважається, що виноробство в країні зародився саме в цьому місці. Не випадково, що Куопіо став містом проведення щорічного міжнародного фестивалю вина. У період з кінця червня до початку липня щороку проходить свято на славу Бахуса – бога виноробства. На святі будуть раді повнолітнім гостям з усіх країн. Побувавши в Фінляндії, обов’язково спробуйте хоча б 3 різних сорти чудесного плодово-ягідного вина. Ціна досить висока, але не захмарна, один раз на відпочинку дозволити собі можна. Обумовлена ​​така ціна низьким виходом виробництва в порівнянні з виноградом.